winterbanden versus zomerbanden

Wie veel de weg op moet met de wagen, kan niet meer zonder een setje winterbanden. Een bewuste bestuurder kiest veiligheid op de eerste plaats, daarom dient men dus de wagen te voorzien van winterbanden in de winter. Men zegt dat het veiliger is, maar is dit ook zo? Toch nog even testen of rijden met zomerbanden bij lage temperaturen wel zo wijs is? Zelf moet je het niet wagen, het magazine Autogids deed de test al eerder en hieronder volgen de resultaten van de test winterbanden versus zomerbanden.

Eerder hebben we al een artikel geschreven rond een test tussen verschillende winterbanden, zie winterbanden test. Daarin vergeleken we met dezelfde type winterband, uiteraard van verschillende merken, wat die presteerde per soort criteria. Vergelijk banden nooit van een verschillend type. De bandenmaat moet dus telkens dezelfde zijn tijdens testen. Ook in de test winterbanden versus zomerbanden was het type dezelfde, het enige verschil was de rubber. Een keer een zomerband, een keer een winterband.

Een bandentest tussen zomer- en winterbanden.

De volgende theorie tussen zomer- en winterbanden is de basis waarom je winterbanden aan de wagen moet bevestigen: zomerbanden presteren altijd en op alle vlakken beter dan winterbanden boven een buitentemperatuur van 7 graden Celsius. Eenmaal het kouder wordt dan 7 graden Celsius, dan zorgen winterbanden aan de wagen voor een grotere veiligheid. Nu is de gemiddelde temperatuur in België volgens het KMI 4,9 graden Celsius van december tot en met maart. Nog niet overtuigd? Bekijk dan eens de testresultaten:

  • remmen met de wagen vanaf 30 km per uur op een ijzige ondergrond en bij -5 graden Celsius. De zomerband heeft 13 meter meer nodig dan een winterband.
  • remmen met de wagen vanaf 50 km per uur op een ondergrond met verharde sneeuw en bij -5 graden Celsius. De zomerband heeft 37 meter meer nodig dan een winterband.
  • remmen met de wagen vanaf 90 km per uur op een natte ondergrond en bij +2 graden Celsius. De zomerband heeft 11 meter meer nodig dan een winterband.
  • remmen met de wagen vanaf 90 km per uur op een natte ondergrond en bij +6 graden Celsius. De zomerband heeft dan 4 meter meer nodig dan een winterband.

Deze resultaten tonen duidelijk de waarde van winterbanden aan bij winterse situaties. Dit zijn maar enkele waarden, maar toch is duidelijk dat je met een zomerband minder snel tot stilstand komt. Deze testen duiden enkel op de verschillen in remafstand. Verdere bewijzen zijn waarschijnlijk niet nodig om te bewijzen dat winterbanden ook nog eens beter scoren op het oprijden van een helling, het nemen van een bocht bij winterse omstandigheden en dergelijke.

  • remmen met de wagen vanaf 100 km per uur op een droge ondergrond en bij +5 graden Celsius. De winterband heeft dan 2 meter meer nodig dan een zomerband.
  • remmen met de wagen vanaf 100 km per uur op een droge ondergrond en bij +20 graden Celsius. De winterband heeft dan 5 meter meer nodig dan een zomerband.

De hierboven vermelde resultaten duiden er dan weer op dat je zeker uw winterbanden moet ruilen voor zomerbanden wanneer de temperaturen opnieuw stijgen in de lente. Winterbanden verliezen niet alleen op vlak van prestatie tegenover zomerbanden, ze slijten ook nog eens veel sneller op een warmer wegdek. Tijdig wisselen is dan ook de boodschap!

Moraal van het verhaal?

De test winterbanden versus zomerbanden heeft maar één moraal en dat is uw wagen voorzien van de juiste banden. De autobanden zijn als de schoenen bij de mensen, in de winter lopen we met laarzen met wol en in de zomer met slippers. We wisselen ook af per seizoen en niet alleen op vlak van comfort, maar ook op vlak van grip. Kies je dan uiteindelijk voor winterbanden, dan bestaan er ook nog eens vele soorten winterbanden. Vergelijk winterbanden ook per merk. Niet alleen de prijs telt, maar ook de prestaties tellen. Sommige winterbanden hellen meer over naar sneeuwbanden. Banden online kopen kan goedkoper zijn, maar informatie vragen aan kenners van de bandencentrale is misschien nog iets beter. Zeker wanneer je van plan bent uw eerste setje winterbanden kopen.

Tags: , , , , ,