winterbanden test

Van plan om nieuwe winterbanden te kopen? Maar je weet niet precies welk merk winterbanden het veiligst is? Winterbanden worden meestal gekocht omdat men voor veiligheid kiest. Dus is het handig om op voorhand te weten wat je van welke soorten winterbanden kunt verwachten. Bieden de goedkoopste winterbanden altijd de minste kwaliteit? Hoe presteert een winterband op een droog wegdek? Het magazine Autogids voerde een uitgebreide winterbanden test uit. Weet wel dat zelfs de slechtste winterband in deze test, nog veel hogere ogen gooit dan een goede zomerband in winterse omstandigheden! Enkele resultaten hiervan op een rijtje.

Omschrijving test met winterbanden.

De test werd uitgevoerd met winterbanden van de maat 205/55 R16 H. Deze veel voorkomende maat kan een goede referentie bieden. Tien winterbanden van zowel bekende en minder bekende merken komen aan bod. Wel jammer dat men geen zomerband in het rijtje heeft gestoken. Dit enkel om maar aan te tonen hoe verbluffend veel beter winterbanden presteren bij lage temperaturen. Hoewel al vele autoliefhebbers zich daarvan bewust zijn, zouden de resultaten tussen zomerbanden en winterbanden, sceptici over de streep kunnen halen. De tien soorten winterbanden werden in de test vergeleken met hun capaciteiten op besneeuwde ondergrond, natte ondergrond en een droog wegdek. Dit waren de types winterbanden per autobandenmerk: Goodyear UltraGrip 7+, Michelin Alpin A4, Continental ContiWinterContact TS 830, Fulda Kristall Control HP, Dunlop SP Winter Sport 3D, Pirelli W 210 Sottozero II, Vredestein Snowtrac 3H, Nokian WR G2, Bridgestone Blizzak LM-32 en de Kumho I’zen KW 23.

  • gedrag winterbanden op besneeuwd wegdek

Bij de rijtest op sneeuw moest de minder bekende Duitse winterband van Fulda zeker niet onderdoen voor zijn Amerikaanse concurrent van Goodyear. Op maar liefst drie van de vier testcriteria op sneeuw wist Fulda de beste score te halen, zowel op snelste rondetijd, trekkracht als op de kortste remafstand. Goodyear volgde telkens op de tweede plaats. Goodyear stond dan wel op één, voor Fulda, als het aankwam op zijdelingse stabiliteit. Bij de winterbanden test konden Dunlop, Michelin en Continental amper meestrijden voor de twee hoogste plaatsen en hinkten dan ook ver achter bij de test op een besneeuwd wegdek.
Inwoners van Scandinavië of mensen die in de Alpen wonen en dus veel te maken hebben met ondergesneeuwde wegen, is hier de keuze vrij duidelijk. De winterbanden van Goodyear en Fulda scoren zo goed op een besneeuwde ondergrond dat je ze bijna tot sneeuwbanden mag omdopen. Voor de automobilisten uit de Lage Landen en omstreken zijn nog twee andere aspecten belangrijk bij de keuze van een goede winterband. Aangezien hier de wegen in de winter niet constant ondergesneeuwd zijn, mogen de testresultaten van de winterbanden op een nat wegdek en droog wegdek zeker niet ontbreken!
  • winterbanden test op een nat wegdek

Bij de rijtest met winterbanden op een nat wegdek scoren de twee topmerken van in de sneeuw veel minder goed. Goodyear haalt eenmaal een derde plaats bij de classificatie trekkracht. Voor de rest bevindt hij zich in de middenmoot. Fulda is al helemaal achteraan het klassement te vinden op vlak van prestaties op een nat wegdek. Vooral Continental laat zich nu van zijn goede kant zien en dit met drie eerste plaatsen. De winterband van Continental haalt goede punten voor zijdelingse stabiliteit, snelste rondetijd en kortste remafstand. Het Finse Nokian haalt een eerste plaats binnen voor het testcriterium trekkracht op een nat wegdek. Pirelli neemt de laatste eerste plaats weg wat betreft de aquaplaning. Michelin en Vredestein zijn ook een aantal keer de spotten op plaatsen twee, drie en vier. Op totaal basis scoort de winterband van Nokian het best op een nat wegdek. Continental en Michelin volgen respectievelijk op plaats twee en drie.
Wat opvalt is het grote verschil tussen de remafstand van de beste en de slechtste winterband. De wagen met winterbanden van Fulda staat stil van 100km/u tot 0km/u in 57,7 meter. Continental, de beste in dit criterium, heeft slechts 52,2 meter nodig om volledig tot stilstand te komen. Op cruciale momenten kan dit een groot verschil betekenen.
  • prestatie winterbanden op een droog wegdek

De tien winterbanden van evenveel merken moeten zich niet alleen kunnen bewijzen op besneeuwde wegen en natte wegen, maar moeten ook waardige prestaties kunnen bieden op droge wegen. Bij deze laatste test werden de criteria rolgeluid en rolweerstand ook onder de loep genomen. De winterband van Continental behaalt algemeen de beste punten op een droog wegdek. Michelin volgt niet veel verder. De winterband van Fulda scoort, zoals eerder aangehaald, goed op sneeuw, maar op een droog wegdek behaalt hij een van de slechtste resultaten.
Het rolgeluid kan een enorm invloed hebben op vlak van comfort van de wagen. Dit zeker bij hoge snelheden. De autoband van Goodyear staat gemakkelijk op plaats één, terwijl Nokian achteraan dit criterium staat. Uiteindelijk is het verschil tussen de beste en de slechtste een goede drie decibels.  Weet wel dat dit kleine verschil toch een verdubbeling weergeeft van het werkelijke geluidsniveau. Dus Goodyear biedt echt stille winterbanden en dit heeft een weerslag op het comfort voor de inzittenden en is tevens voordelig voor de omgeving.

Besluit van de test met winterbanden.

Wat valt nu op in het algemene klassement na de winterbanden test. Dat de Ultragrip 7+ winterband van Goodyear met de meeste punten aan de haal gaat en dit tegenover de negen andere soorten winterbanden. Wat hem extra interessant maakt bij aankoop van winterbanden, is dat hij zelfs niet de duurste is uit de lijst. Michelin, Continental, Dunlop en Bridgestone vragen meer geld voor hun winterbanden. Een mooie tweede plaats gaat naar de Alpin A4 band van het Franse Michelin. Na de uitgebreide test scoort deze band eigenlijk redelijk monotoon op vlak van prestatie. Dit is echt een pluspunt, want in de tussenklassementen stond deze winterband op plaats twee bij de test op sneeuw en op droog wegdek. Hij stond derdes voor de test op nat wegdek. Zonder echt uit te blinken behaalt de winterband van Michelin een goede homogene score. Continental gaat met brons aan de haal. Deze drie laatstgenoemde winterbanden bevinden zich op een zakdoek op vlak van punten. De concurrentie volgt al met een kleine kloof in het klassement.

Welke winterbanden kopen?

Samengevat worden de volgende banden door Autogids magazine als bijzonder aan te raden bestempeld: Goodyear UltraGrip 7+, Michelin Alpin A4 en de Continental ContiWinterContact TS 830. Deze winterbanden behaalden de hoogste punten op de drie vlakken, besneeuwde ondergrond, nat en droog wegdek. Hoewel de prestaties van winterbanden verschillen van elkaar, kun je toch enkele banden verkiezen boven anderen. Doe dit wel niet puur cijfermatig! De winterbanden van Goodyear, bijvoorbeeld, rollen via deze test als de beste uit de bus. Hoewel deze banden eigenlijk enorm goed scoren bij besneeuwde wegen, laten ze serieuze steken vallen op een nat en droog wegdek.

Nu komen tijdens de winter in het westen van Europa geen barre en ijzige taferelen voor. Ten eerste zijn de winters veel minder streng dan in de buurt van de Alpen of in het noorden van Europa. Ten tweede rukken de strooidiensten vrij snel uit in België, Duitsland en omstreken. Uiteindelijk zullen de meeste mensen besneeuwde wegen links laten liggen en gewoon de wagen thuis laten. Winterbanden die vrij goed scoren op een nat en droog wegdek kunnen dus in het westen van Europa beter gebruikt worden.

Als we nu de scores van de test op besneeuwde ondergrond weglaten, komen onmiddellijk andere winnaars uit de bus. Continental, Nokian en Michelin vormen dan respectievelijk het podium. Das pas volgt Goodyear, op een vierde plaats. De winterband WR G2 van het minder bekende Nokian is duidelijk geen sneeuwband, een winterband is hij des te meer!

Bent u van plan om winterbanden te kopen, wees dan waakzaam op de kwaliteit en de prijs van de banden. Bedenk ook hoeveel maal je over een besneeuwde weg moet rijden, afhankelijk dus van de al dan niet strenge winters in uw streek. Weet ook dat de ene bandencentrale andere prijzen hanteert dan de andere. Als besluit kun je na deze uitgebreide winterbanden test zeggen dat de Goodyear UltraGrip 7+ de beste sneeuwband is van alle geteste soorten winterbanden. De Continental ContiWinterContact TS 830 daarentegen is de beste winterband. Hij presteert dus het best op zowel een nat als een droog wegdek en dit bij lage temperaturen.

Tags: , , , , , ,