Winterbanden kiezen

Het kiezen van geschikte winterbanden is niet altijd even gemakkelijk. Daarom heeft Dietmar Töpfer de belangrijkste aandachtspunten voor ons op een rij gezet. Hij heeft een verleden als circuitrijder en is de dag van vandaag werkzaam bij tirendo.be, een Belgische webshop voor banden.

In België zijn winters meestal niet zo streng en zijn winterbanden slechts enkele dagen per jaar echt nodig. Daarom beliste Staatssecretatis voor mobiliteit Melchior Wathelet op 30 september 2013 winterbanden niet te verplichten. Hij baseerde zijn beslissing op een onderzoek van de BIVV dat stelde winterbanden slechts in geringe mate het aantal letselongevallen terugdringt. Bovendien kunnen niet alle Belgen een tweede set banden betalen stelde hij.

Dat winterbanden per definitie duur hoeven te zijn is een vaak voorkomende misvatting. Er bestaan immers heel wat winterbanden die betaalbaar zijn. Bovendien blijven je zomerbanden tijdens de wintermaanden onaangeroerd en kom je dus na een aantal jaren van afwisselen op ongeveer de zelfde kost uit. Het aanschaffen van winterbanden is dus een kleine investering in je eigen veiligheid. Door de speciale rubbersamenstelling die meer silicium bevat blijven ze soepeler bij koudere temperaturen. Hierdoor leveren ze al verbeterde grip en handling vanaf dat het kouder wordt dan 7 graden. Dit levert zowel voor u als andere weggebruikers een verhoogde veiligheid op.

Bovendien is het in sommige andere landen wel verplicht en kunnen winterbanden dus wel degelijk hun nut bewijzen als u zich buiten onze landsgrenzen begeeft. Belangrijk is wel dat bestuurders hun rijgedrag aanpassen aan de omstandigheden. Winterbanden zijn geen wondermiddel om ongevalvrij te blijven. De verantwoordelijkheid ligt bij de bestuurders in het verkeer. Het is van belang om tijdens winterse omstandigheden een aangepaste veiligheidsafstand en snelheid te behouden. Toch kunnen winterbanden helpen om in slechtere omstandigheden met minder zorgen de baan op te gaan.

Waar best op gelet wordt bij het kiezen van winterbanden is het profiel van de banden. Dit werd speciaal ontwikkeld om sneeuw en smeltwater op een vlotte manier af te voeren. Verschillende producenten hebben verschillende designs met elk hun voor- en nadelen. Het is belangrijk te weten welke eigenschappen goe passen bij uw wagen en rijstijl. Verder is het ook belangrijk de snelheid van de banden in rekening te brengen bij het maken van uw keuze