winterbanden Duitsland

Wie met winterbanden aan de wagen de winter doorbrengt, hoeft zich weinig zorgen te maken rond de wetgeving van winterbanden. De wetgeving van winterbanden te Duitsland wil je zeker goed kennen, want de Duitsers zijn vrij consequent op vlak van regelgevingen. Foute banden aan de wagen staat gelijk voor betalen. Enkele andere Europese buurlanden hebben ook een verplichting omtrent winterbanden voorzien in hun verkeersreglement. Wat moet je nu weten rond het gebruik van winterbanden, sneeuwbanden en sneeuwkettingen? Dat lees je hieronder.

Wel jammer dat de Europese landen niet over een uniforme regel beschikken in hun verkeersreglement rond het gebruik van de juiste banden. Aan de ene kant is het weer ’s winters in de verschillende Europese landen niet overal gelijk, maar aan de andere kant is het veilig en verantwoord om bestuurders de juiste banden verplicht aan hun wagen te laten voorzien. De voordelen van winterbanden zijn al in meerdere tests aan het licht gekomen. Veiligheid en transparantie zijn toch de stokpaardjes van de verkeersreglementen. Enkele landen hebben hun verantwoordelijkheid al genomen. Verplicht winterbanden in Duitsland, maar waar en wanneer? In welke landen moet je ook opletten voor de juiste bandenkeuze?

  • België: in België zijn geen verplichtingen rond het gebruik van winterbanden. Hoewel de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden zakt onder de symbolische grens van 7 graden Celsius, lijken de beleidsmakers niet wakker te liggen rond verplicht gebruik winterbanden. Sneeuwkettingen kopen lijkt geen verloren kost, want die mag je aan de wagen voorzien bij sneeuw of ijzel.
  • Nederland: de regelgeving rond het gebruik van winterbanden is even mager met die van hun zuiderburen, België.
  • Frankrijk: hier geldt hetzelfde reglement als dat van België met het enige verschil dat je verplicht bent sneeuwkettingen te gebruiken waar dat wordt aangegeven met signalisatie. Dergelijke verkeersborden kunnen voorkomen langs wegen naar skigebieden.
  • Duitsland: winterbanden in Duitsland zijn verplicht. Het verkeersreglement luidt als volgt: uitrusting van de wagen dient aangepast te worden aan de weersomstandigheden. Dus zijn winterbanden verplicht bij sneeuwval, smeltende sneeuw, ijzel en rijm. De diepte van de groeven dienen dan ook minimum 4 millimeter te bedragen. Voor buitenlanders is deze regel nogal vaag, maar in principe hoef je geen winterbanden aan de wagen te hebben op droge Duitse wegen. Wel opletten met nachtvorst en onverwachte sneeuwbuien, want als je dan over de foute banden beschikt, vlieg je onherroepelijk op de bon. Zowel Duitse als buitenlandse bestuurders kunnen een boete ontvangen van 40 tot 80 euro.
  • Zwitserland: hier geldt eigenlijk een nog minder heldere wetgeving. Je bent in principe niet verplicht om winterbanden aan de wagen te voorzien. Ook niet bij winterse omstandigheden. Wel kun je een boete krijgen wanneer je met zomerbanden verkeer hindert of wanneer je betrokken bent bij een ongeval. Klinkt enorm vaag. De Zwitsers willen duidelijk geen strenge wetten rond winterbanden, maar duiden de automobilisten wel op eigen verantwoordelijkheid rond de bandenkeuze.
  • Oostenrijk: in Oostenrijk gelden quasi dezelfde regels rond winterbanden als in Duitsland. Enkel maakt men een periode duidelijk. Namelijk winterbanden zijn verplicht tussen 1 november en 15 april en dit bij winterse omstandigheden. Als je toch een boete krijgt rond de foute bandenkeuze, dan mag je diep in de buidel gaan tasten. Ze kunnen zelfs oplopen tot 5.000 euro. Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer borden het aangeven.
  • Italië: in dit land dien je vooral te letten op de verkeersborden. De precieze winteruitrusting wordt erop aangeduid. Wel opletten voor wie naar Val d’Aoste gaat, want daar zijn sowieso sneeuwkettingen of sneeuwbanden verplicht tussen 15 oktober en 15 april.
  • Luxemburg: hier geldt dezelfde regeling als die van België rond sneeuwbanden.

Weet je nu niet zeker meer of winterbanden in Duitsland verplicht zijn, of wat de precieze regels in andere landen zijn. Voorzie daarom voor het gemak en vooral voor de veiligheid winterbanden of sneeuwbanden aan de wagen. Het probleem van regels is dat ze kunnen veranderen. Het ene jaar is het zo, het andere jaar opnieuw anders. Momenteel zijn de meeste landen niet streng rond het gebruik van winterbanden, hoewel de voordelen van winterbanden de hoogte in schieten bij lage temperaturen. Toch nog zomerbanden aan de wagen, laat hem hoe dan ook zoveel mogelijk binnen staan bij winterse neerslag en dergelijke. Niet alleen om veiligheidsredenen voor jou als voor derden, maar ook om monsterboetes in buurlanden te vermijden. De beste remedie is nog altijd beter voorkomen dan genezen, investeer geld in comfortabele en veilige winterbanden. Zo hoef je minder te vrezen om geld te moeten ophoesten bij ongevallen of aan mogelijke boetes!

Tags: , , , , , ,