bandenspanning

Vele campagnes van allerlei instanties proberen de automobilisten te duiden op het belang van een juiste bandenspanning van de autobanden. Hoeveel nadelen een lage bandenspanning ook heeft, toch blijken vele automobilisten er niet wakker van te liggen. Autobanden zijn toch de sleutel tot een goede wegligging van de wagen? Mensen gaan toch ook niet wandelen of lopen met te grote schoenen. Een schoen die goed past, voelt goed aan en je wandelt of loopt er gemakkelijk mee. Met andere woorden is het minder lastig lopen met een perfecte schoen en verspil je dus minder energie. Dat is nu net hetzelfde met autobanden. Als uw autobanden voldoen aan een perfecte conditie, dan zijn ze betrouwbaar en zorgen ze voor een lager verbruik van de wagen.

De commissie van Bandenfabrikanten van Federauto heeft eens in 2009 een onderzoek gehouden naar de staat van de autobanden op de Belgische wegen. Frappante besluiten kon men helaas nemen. Zo zou bijna negentig procent van de wagens in België over autobanden beschikken met een te lage bandendruk. Daarnaast rijdt zeker één bestuurder op vier rond op versleten banden. Een kleine vergelijking met eerdere studies wijst erop dat het alleen maar erger wordt.

De bandenspanning controleren.

Automobilisten willen tegenwoordig een wagen met vele veiligheidsopties, airbags voor de benen, airbags voor het hoofd en ga zo maar verder. Maar als het aankomt om de banden te onderhouden, dan vergeet men dat wel eens. Daar wringt nu net het schoentje. Als een bestuurder nu als eens begint met het onderhoud van de banden, dan hoeft men zich al minder zorgen te maken rond het verzachten van mogelijke ongelukken.

Uit onderzoek is trouwens gebleken dat bestuurders de bandenspanning van hun wagen maar één keer per jaar controleren. Dit meestal wanneer men op vakantie vertrekt. Wetende dat het toch wel aangewezen is om driewekelijks even stil te staan bij de juiste bandenspanning. Vrij eenvoudig kun je dat doen bij iedere tankbeurt. De meeste pompstations beschikken over een pompsysteem om de banden van een juiste spanning te voorzien. Ook bandencentrales zullen wel over dergelijke systemen beschikken.

Een handige truc om uw bandenspanning langer op een hoog peil te houden: vul uw autobanden met stikstof en niet met gewone lucht. Autobanden gevuld met stikstof verliezen minder snel hun juiste bandendruk. Nadeel is wel dat deze manier een prijskaartje heeft. Terwijl banden vullen met ordinaire lucht vaak gratis is.

De band van een juiste bandenspanning voorzien!

Wanneer je een te lage bandenspanning waarneemt, dan moet je de band bijblazen. Doe dit best wanneer de band koud is. Zo niet, wanneer je al een lange rit achter de rug hebt en je wilt toch bijpompen, tel dan 0,3 bar meer bij de voorgeschreven druk. Iedere autoband heeft zijn eigen spanningswaarde en die staat vermeld op de flank van de autoband. Voorzie de band ook niet van teveel druk, want dit is dan ook weer niet goed. Vergeet ook het reservewiel niet te voorzien van een juiste bandenspanning, want in geval van nood moet ook deze vijfde band in perfecte staat zijn. Er is tevens ook geen verschil tussen de bandenspanning voor winterbanden en die voor zomerbanden. De bandenspanning voor winterbanden zal niet meer of minder zijn dan voor gewone banden, lees de juiste waarde ook af op de flank van de band.

De bandenspanning controleren zou een routinewerkje moeten worden van iedere bewuste automobilist. Wetende dat wanneer uw autobanden met 1 bar onder de aanbevolen bandendruk zit, verbruikt uw wagen al 3 procent meer brandstof. Een onvoldoende opgepompte band brengt niet alleen uw veiligheid in gedrang, maar zorgt ook voor een grotere uitstoot en dit is dus nefast voor het milieu. Controleer dus tijdig uw bandenspanning van de wagen en geniet van de volgende voordelen: lager verbruik van de wagen, kortere remafstand, minder snelle slijtage van de autobanden, betere grip en dus veiliger rijden en minder lawaai.

Tags: , , , , ,